بخريد و بخوانيد ...
خانم گرترودبل در خاورمیانه
اطلاعات كتاب در سایت آمازون

خانم گرترودبل در خاورمیانه

(The Arab War)
نویسنده: گرترود بل (Gertrude Bell)
ترجمه: کیانوش امیری
ناشر: جمهوری
سال نشر: 1401 (چاپ 1)
قیمت: 250000 تومان
تعداد صفحات: 224 صفحه
شابك: 978-600-468-107-0
امتیاز كتاب: امتيازي كه كتاب از كاربران جيره‌كتاب گرفته  (تاكنون امتیازی به این كتاب داده نشده)

امتیاز شما به این كتاب: شما هنوز به این كتاب امتیاز نداده‌اید

درباره كتاب 'خانم گرترودبل در خاورمیانه':

شاید اگر کشورهای استعمارگر آفریقا چهره‌ای مثل گرترود بل داشتند کشورهای آفریقایی را با خط‌کش تقسیم نمی‌کردند! چرا که بل نشان داد در مورد خاورمیانه بسیار هوشمندانه‌تر عمل کرده است. درست همان‌گونه که استانلی مود فاتح بین‌النهرین بود، گرترود بل نیز خالق عراق است. اگر کشور ملک فیصل از فرازونشیب روزگار در صفحه‌ی تاریخ جان به در برد، نتیجه‌ی نبوغ، دانش، نفوذ و آرمان‌گرایی عملی تعدیل‌شده با موقع‌شناسی صادقانه‌ی او بوده است.

گرترود بل؛ نویسنده، گردشگر، وزیر مختار، باستان‌شناس و نقشه‌نگار، یکی از سرشناس‌ترین زنانی است که پس از روی‌کارآمدن ملکه ویکتوریا در انگلستان ظهور کرد. در سن هفده سالگی وارد دانشگاه آکسفورد شد و در سال بعد با کسب رتبه‌ی اول فارغ‌التحصیل شد. او اولین دانش‌آموخته‌ی زن در دانشگاه آکسفورد بود که سال 1882 برای دیدن دایی‌اش سِر فرانک لاسیلیس که وزیر مختار انگلستان در ایران بود به تهران سفر کرد. این نقطه‌ی آغاز شیفتگی‌اش به خاور نزدیک بود که تا آخر عمر با او ماندو یکی از ثمره‌های آن ترجمه‌های ظریف او از حافظ به انگلیسی بود. (برگرفته از توضیحات پشت جلد کتاب)

کتاب مجموعه نوشته‌هایی است که نویسنده در سال 1917 برای نشریه‌ای با نام "بولتن عربی" (َArab Bulletin) نوشته است. این نشریه از قرار یک بولتن اطلاعاتی بوده که توسط بخشی از وزارت امور خارجه انگلستان که با هدف هماهنگ‌سازی شورش اعراب علیه دولت عثمانی فعالیت می‌کرده، منتشر می‌شده است.

مطلبی با عنوان "امام حسین" با این جملات آغاز می‌شود:

"حدود اواسط ماه ژوئیه بود که محرم - ماه عزاداری برای امام حسین - شروع شد. زمانیکه نوه‌ی پیامبر به‌همراه شصت یا هفتاد تن از یارانش در نزدیکی رودخانه‌ی فرات اردو زده و خندق می‌کندند، این‌چنین گرمایی بر صحرای کربلا مستولی بوده است. سپاه یزید آنان را محاصره کرده و دسترسی‌شان به رودخانه و همه‌ی مسیرهای عقب‌نشینی را قطع کردند؛ در آن شرایط، امیدی به هیچ کمکی نبود؛ همه طرف چیزی جز کینه‌توزی بی‌رحمانه‌ی خلیفه نبود - نور آتش نگهبانان روی چادرهای سپاه یزید سوسو می‌زد و با آغاز روز تنها دشت برهوت کربلا پشت سرشان بود - دشتِ غم و اندوه.

به یاد مصائب و مرگ آن گروه بی‌کس و پیشوای مقدسشان، تمام ایران در ماتم فرو رفت. آن پیشوای مقدس گرسنگی و تشنگی کشید. شفیعِ نزد خداوند رحمی از آدمیان ندید. او شاهد جان‌دادن فرزندانش زیر نیزه‌های دشمنان بود و پس از مرگ، پیکرش را در خاک لگدمال کرده و سرش را به‌نشانه‌ی پیروزی نزد خلیفه بردند. این ماجرای غم‌انگیز در اذهان نیمی از جهان اسلام جا افتاده است. با گذشت فرون بسیار که خود با فاجعه و غم‌های دیگری همراه بوده، ماجرای کربلا نه رنگ باخته، نه از احساسی که با یادآوری آن برانگیخته می‌شود، کاسته شده است. این موضوع از یک‌سو بی‌شک به‌علت وزیدن نسیم تازه بر بحث‌های مذهبی و در نتیجه‌ی زدودن دائم گردوغبار زمان از روی آن است اما از سویی دیگر هم ناشی از سادگی جانکاه و اندوهبار خود ماجراست ..."

تاكنون كسی درباره این كتاب نظری ثبت نكرده است!