درباره كتاب 'سعدی شیرازی (از ایران چه میدانم؟ - 139)':
مجموعه "از ایران چه میدانم؟"، با رویکردی دایرهالمعارفگونه تلاش میکند تا در هرمجلد خود اطلاعاتی جامع درباره یک موضوع مرتبط با "ایران" در اختیار خواننده خود قرار دهد.
در فصلهای مختلف این کتاب درباره این موضوعها میخوانیم: "زندگی و زمانه سعدی"، "آثار، زبان و مدحیات سعدی"، "جهان معنایی سعدی"، "صیت سخن سعدی"، "یادمان سعدی"، "سعدی به روایت پژوهش و آثار".
فصل اول کتاب با این جملات آغاز میشود:
"مشرفالدین مصلح بن عبدالله شیرازی، مشهور به "سعدی"، شاعر و نویسنده بزرگ ایران، معروف به "افصح المتکلمین"، خود را "سعدی شیرازی" میخواند و به "شیخ سعدی" شهرت داشته است (دولتشاه سمرقندی، 1338، ص 151).
نام پدر او ابومحمد عبدالله بن مشرف و نام نیای مادریاش مصلح بوده است (ابنقوطی، 1963م، ج2، ص177). برخی بر این باورند که "پدر شیخ ملازم اتابک [مظفرالدین سعدبنزنگی، درگذشت 623ق] بود و وجه تخلص شیخ سعدی بدان جهت است" (دولتشاه سمرقندی، 1338^ ص 152) و برخی معتقدند که هنگام بازگشت سعدی از سفر بیستواند سالهاش به شیراز، سعد بن زنگی دو یا سه سالی بود که درگذشته بوده و ابوبکر سعد بن زنگی (623-658 ق) حکومت را در دست داشته و بدینجهت است که به قولی کنیت او از نام این فرمانروا گرفته شده، نه از نام سلف او ..."