درباره كتاب 'سفر فرنگ':
سفر فرنگ شامل یادداشتهای روزانهی جلال، از سفر او به کشورهای اروپایی است. یادداشتهای مزبور، فقط حدود پنج هفته را دربرمیگیرند و پیوستگیشان، پس از ترک فرانسه و ورود به سویس، به طرز غافلگیرکنندهای، گسیخته میشود.
... جلال در ژنو به دیدار محمدعلی جمالزاده میشتابد و در انتهای سفرنامهاش، شرحی جذاب و خواندنی، از ملاقاتشان ارائه میدهد ... [سابقهی آشنایی آلاحمد با جمالزاده به چند سال قبل از آن بازمیگردد. زمانی که] جمالزاده همزمان با انتشار کتاب "مدیر مدرسه"، از ژنو، مقالهای انتقادی در پیرامون نقاط ضعف و قوت مدیر مدرسه، به تهران میفرستد و گردانندگان نشریه "راهنمای کتاب"، در شماره مخصوص تابستان همان سال (1337)، گفتار جمالزاده را منتشر میکنند.
... آلاحمد از خواندن مقاله جمالزاده، به سختی برمیآشوبد و در پاسخ نامهای با زبانی تلخ و گزنده مینویسد و آثار ادبی و شخصیت اجتماعی-سیاسی جمالزاده را، یکجا میکوبد و زیر سوال میبرد. (برگرفته از دیپاچه کتاب)
توضیح: حدود یک سوم پایانی کتاب به درج نقدها و نامههای رد و بدل شده میان آلاحمد و جمالزاده اختصاص دارد.
متن اصلی کتاب با یادداشت آلاحمد در تاریخ 6 مهر 1341 با این جملات آغاز میشود:
"با یک ساعت تاخیر راه افتادیم. قرار بود شش و نیم راه بیفتد. و حالا هشت و نیم است. شام هم خوردهایم. از پذیرایی ظریفشان فهمیدم که ارفرانس است؛ وگرنه T.A.I. رویش نوشته. لابد از شرکتهای فرعی ارفرانس. به گمانم الان روی آسمان مرز ترکیه باشیم. و سیمین، که در آخرین دقایق، شروع کرد به آبغورهچکانی. ده سال است که چنین مدت درازی از هم دور نماندهایم. پس از سفر نه ماهه او به آمریکا. و این سفر، چهارماهه است. بورس یونسکو. برای مطالعه در روشهای مختلف نوشتن کتابهای درسی. در ممالک اروپا. این سرمشقهای از مد افتاده مللِ در حالِ توسعه! در اوایل سال چهل، پیشنهادش آمد. دو نفره بود. درخشش صدام کرد که:
"بیا برو!"
به جبران سگدویهای در "مهرگان"؟ ... یا به هر عنوان دیگر.
گفتم:
"نفر دوم کیست؟"
معلوم شد "جیم" است. و چرا نه کسِ دیگر؟ چون انتظام شرکت نفت، با بابای او آشنا است، که هر دو از مریدان سنگلجیاند و الخ و عالم درویشی و غیره ..."